Proactol™ Hellas ∙ Χάπια Αδυνατίσματος

Αναθεωρηση, πληροφοριες και οδηγος αγορας για το Proactol™ στην Ελλαδα

Μετά από 50 περίπου χρόνια ευρείας χρήσης της σε όλο τον κόσμο για την θεραπεία της υψηλής χοληστερίνης, η νιασίνη (γνωστή και ως βιταμίνη Β3) θα πρέπει να πάψει να συνταγογραφείται για τακτική χρήση στους περισσότερους ασθενείς, καθώς διαπιστώθηκε ότι επιφέρει επικίνδυνες παρενέργειες, αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και ανύπαρκτα οφέλη στην μείωση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Ντόναλντ Λόιντ Τζόουνς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», μελέτησαν περίπου 25.700 ανθρώπους ηλικίας 50 έως 80 ετών επί τέσσερα χρόνια. Ήταν η πιο μεγάλη μέχρι σήμερα μελέτη πάνω στη νιασίνη.

Όλοι οι ασθενείς έπαιρναν ήδη στατίνες για την μείωση της χοληστερίνης, ενώ μερικοί έπαιρναν επίσης νιασίνη και άλλοι εικονικό φάρμακο (πλασέμπο). Η μελέτη όχι μόνο δεν έδειξε κάποιο πρόσθετο όφελος από τη νιασίνη στην μείωση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών, αλλά επίσης διαπίστωσε αυξημένη κατά 9% θνησιμότητα όσων έπαιρναν αυτό το φάρμακο.

Επίσης, υπήρχε γενικότερα, μεταξύ των χρηστών νιασίνης, σημαντική αύξηση σε σοβαρές παρενέργειες, όπως προβλήματα στο ήπαρ, συχνότερες μολύνσεις, αιμορραγίες, ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα), απορρύθμιση του σακχάρου στο αίμα των διαβητικών και ανάπτυξη διαβήτη σε όσους δεν είχαν, όταν άρχισε η μελέτη.

Όπως είπε ο Ντόναλντ Λόιντ Τζόουνς, μετά από αυτά τα ευρήματα, πρέπει να θεωρείται ότι τα όποια οφέλη της νιασίνης υπεραντισταθμίζονται από τις αρνητικές επιπτώσεις της. «Για κάθε 200 ασθενείς που παίρνουν νιασίνη, υπάρχει ένας έξτρα θάνατος. Με αυτό το στοιχείο, πρόκειται για μια μη αποδεκτή θεραπεία για την τεράστια πλειονότητα των ασθενών», τόνισε. «Η νιασίνη πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει μη αποδεκτή τοξικότητα για την πλειονότητα των ασθενών και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως φάρμακο ρουτίνας», πρόσθεσε.

Η άλλη μεγάλη κατηγορία φαρμάκων κατά της χοληστερίονης, οι στατίνες, που πρωτίστως μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL), θα παραμείνουν το κύριο «όπλο» των γιατρών, ενώ η νιασίνη θα πρέπει πλέον να περιοριστεί μόνο σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, που δεν ανέχονται καλά τις στατίνες, σύμφωνα με τον αμερικανό καρδιολόγο.

Η νιασίνη αυξάνει κυρίως το επίπεδο της «καλής» χοληστερόλης (HDL) και δευτερευόντως το επίπεδο της «κακής» (LDL), καθώς και των τριγλυκεριδίων, πράγμα που θεωρητικά μειώνει τον γενικότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, κάτι τέτοιο όμως δεν επιβεβαιώνουν στην πράξη οι κλινικές δοκιμές του εν λόγω φαρμάκου. Η αύξηση της HDL χάρη στη νιασίνη όχι μόνο δεν φαίνεται τελικά να μειώνει τον κίνδυνο να πεθάνει ένας ασθενής από καρδιαγγειακό επεισόδιο, αλλά μάλλον συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή να αυξάνεται ο σχετικός κίνδυνος.

Οι συνταγογραφήσεις για νιασίνη είχαν εμφανίσει αύξηση τα προηγούμενα χρόνια και τα σχετικά φάρμακα περιέχουν είτε μόνο τη εν λόγω δραστική ουσία, είτε σε συνδυασμό με κάποια άλλη. Πιο πρόσφατα έχει ανακοπεί η σχετική συνταγογράφηση, αλλά η νιασίνη μπορεί να αγοραστεί ως βιταμίνη Β3 και μέσω διατροφικών συμπληρωμάτων χωρίς συνταγή. «Επειδή μπορεί να αγοραστεί και χωρίς συνταγή γιατρού, είναι σημαντικό οι καταναλωτές να καταλάβουν ότι η προειδοποίηση μετά τα νέα ευρήματα φαίνεται να ισχύει για όλα τα είδη της νιασίνης», τόνισε ο Ντόναλντ Λόιντ Τζόουνς.

Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1300955?query=featured_home

Αν θέλετε να αδυνατίσετε, φροντίστε να καταναλώνετε τις περισσότερες θερμίδες της ημέρας στο πρωινό γεύμα και τις λιγότερες στο βραδινό, συνιστούν επιστήμονες από το Ισραήλ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 93 παχύσαρκες γυναίκες, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσες έτρωγαν τις μισές θερμίδες της ημέρας το πρωί, έχασαν μέσα σε 12 εβδομάδες υπερδιπλάσιο βάρος απ’ ό,τι όσες τις κατανάλωναν το βράδυ.

Επιπλέον, έχασαν διπλάσιους πόντους από την περίμετρο της μέσης τους και μείωσαν δραστικά τον κίνδυνο υπέρτασης και διαβήτη.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ανακάλυψαν επίσης ότι το εξαιρετικά πλούσιο πρωινό μείωνε δραματικά τα επίπεδα της γκρελίνης – της ορμόνης που «ανοίγει» την όρεξη.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «για την ρύθμιση του σωματικού βάρους δεν έχει σημασία μόνο τι τρώμε, αλλά και πότε το τρώμε», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ντανιέλα Γιακουμπόβιτς, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Sackler του πανεπιστημίου.

«Ως φαίνεται, η ώρα της ημέρας που καταναλώνουμε την μεγαλύτερη ποσότητα τροφής επηρεάζει τον τρόπο επεξεργασίας της από τον οργανισμό», πρόσθεσε.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Obesity» η δρ Γιακουμπόβιτς και οι συνεργάτες της, ζήτησαν από τις εθελόντριές τους να ακολουθήσουν επί τρεις μήνες ένα πρόγραμμα διατροφής που τους παρείχε 1.400 θερμίδες και τις χώρισαν σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε 700 θερμίδες στο πρωινό, 500 στο μεσημεριανό και 200 στο βραδινό γεύμα.

Η δεύτερη ομάδα έτρωγε 200 θερμίδες το πρωί, 500 το μεσημέρι και 700 το βράδυ.

Τα τρόφιμα στο πρωινό και στο βραδινό γεύμα των 700 θερμίδων ήταν τα ίδια.

Στο τέλος της μελέτης, οι εθελόντριες που κατανάλωναν τις περισσότερες θερμίδες το πρωί είχαν χάσει κατά μέσον όρο 8 κιλά, ενώ όσες τις κατανάλωναν το βράδυ είχαν χάσει μόλις 3,3 κιλά.

Οι εθελόντριες της πρώτης ομάδας είχαν επίσης χάσει 7,5 εκατοστά από την περίμετρο της μέσης τους, ενώ εκείνες της δεύτερης μόλις 3,5 εκατοστά.

Επιπλέον, οι εθελόντριες της πρώτης ομάδας είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα γκρελίνης, γεγονός που υποδηλώνει ότι ένιωθαν πιο χορτάτες και έτσι μειωνόταν η λαχτάρα τους για τσιμπολόγημα μέσα στην ημέρα.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι έπειτα από το πλούσιο πρωινό τους γεύμα, αλλά και κάθε ένα μετά από αυτό, δεν αυξάνονταν απότομα τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα τους.

Οι απότομες αυξήσεις του σακχάρου θεωρούνται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για υπέρταση και διαβήτη.

Προγενέστερη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε δείξει πως ακόμα και όσοι δεν μπορούν να αποχωριστούν τα γλυκά, μπορούν να αδυνατίσουν εάν φροντίσουν να τρώνε μόνο ένα γλυκό την ημέρα (κατά προτίμησιν με σοκολάτα) και αυστηρά το πρωί.

Ο Pierre Dukan δέχτηκε τα πυρά των γαλλικών αρχών. Το βιβλίο με τη δίαιτά του έχει πουλήσει πάνω από 11 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Του απαγορεύτηκε να ασκεί την Ιατρική, μιας και τα χάπια (Mediator) που συνταγογραφούσε στους πελάτες του ήταν υπεύθυνα για εκατοντάδες θανάτους. Το συγκεκριμένο φάρμακο έχει ήδη απαγορευθεί από το 2009 στη Γαλλία, ενώ είχαν προηγηθεί απαγορεύσεις στην Ιταλία και την Ισπανία.

Το ιατρικό συμβούλιο της Γαλλίας αποφάσισε πως ο Pierre Dukan εξαπάτησε πολλούς ασθενείς, συστήνοντάς τους δίαιτα απώλειας βάρους με τα χάπια Mediator, τα οποία συνδέονται με περίπου 1.800 θανάτους στη χώρα. Η απαγόρευση είναι συμβολική – άλλωστε ο ίδιος δεν έχει ενεργό δράση ως γιατρός.

Ο «γκουρού της δίαιτας» πρέπει να πληρώσει αποζημίωση 6.000 ευρώ σε πρώην ασθενή του που πριν από αρκετές δεκαετίες απέκτησε καρδιακά προβλήματα, μετά την συνταγογράφηση του Mediator από τον Dukan ως θεραπεία για το διαβήτη.

Ο Pierre Dukan έχει ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στα γλυκά; Μάλλον κανείς είναι η απάντηση! Πότε μιλάμε, όμως, για εθισμό στη ζάχαρη και πότε για έναν απλό γλυκατζή; Πώς μπορούμε να περιορίσουμε την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουμε, χωρίς να στερηθούμε τη γλυκιά γεύση;

Μπορείς να είμαστε στ’ αλήθεια «εθισμένοι» στη ζάχαρη;

Λες ότι δεν μπορείς να ζεις χωρίς το καθημερινό σου donut. Αλλά είσαι όντως εξαρτημένος από τη ζάχαρη; Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει το ίδιο αίσθημα ευτυχίας με κάποια ναρκωτικά. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η ζάχαρη είναι ίδια με την ηρωίνη, αλλά μπορεί επίσης να μπερδέψει το μυαλό και το σώμα σου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εθισμού στη ζάχαρη:

Μπορεί να έχουμε κάποια διατροφική διαταραχή ή απλώς μια κακή συνήθεια. Ο καθένας μπορεί να τρώει φαγητά πλούσια σε ζάχαρη που δεν είναι υγιεινά. Μερικά από τα σημάδια που πρέπει να μας  θορυβήσουν είναι: να χάσουμε τον έλεγχο και να τρώμε περισσότερο από ό,τι είχαμε σχεδιάσει. Μπορεί να νιώσουμε, όμως,  άσχημα και αν υπερβούμε την μικρή ποσότητα γλυκού. Τα χαμηλά επίπεδα ζαχάρου στο αίμα περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως η νευρικότητα, το τρέμουλο, ακόμα και κρύο ιδρώτα.

Τι προσφέρει η ζάχαρη στον εγκέφαλό μας;

Η ζάχαρη τροφοδοτεί κάθε κύτταρο του εγκεφάλου μας. Όταν “υπερφορτωνόμαστε» με φαγητά πλούσια σε ζάχαρη, ειδοποιούνται τμήματα του εγκεφάλου μας που ρυθμίζουν το πόσο πολύ τρώμε. Σε εργαστηριακές έρευνες, οι αρουραίοι που τρέφονταν με ζάχαρη είχαν αλλαγές στον εγκέφαλό τους σαν να έκαναν χρήση ναρκωτικών. Και στους ανθρώπους η χρήση ζάχαρης προκαλεί στον εγκέφαλο παρόμοια συμπτώματα με αυτά των ναρκωτικών. Στις γυναίκες βέβαια αυτά τα συμπτώματα είναι πιο έντονα κάτι που δείχνει ότι είναι περισσότερο προσκολλημένες στο φαγητό.

Τι προσφέρει η ζάχαρη στο σώμα μας;

Η ζάχαρη που παίρνουμε από τα γλυκά είναι ένας απλός υδατάνθρακας, μετατρέπεται γρήγορα σε γλυκόζη στο αίμα. Οι απλοί υδατάνθρακες βρίσκονται επίσης στα φρούτα, στα λαχανικά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αλλά αυτά έχουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνες που επιβραδύνουν τη διαδικασία. Αντίθετα το σιρόπι, η σόδα, τα γλυκά και η επιτραπέζια ζάχαρη δεν το κάνουν.

Πώς μπορούμε να αποτοξινωθούμε από τον «εθισμό» στη ζάχαρη;

Μερικές διατροφές αποτοξίνωσης μας παροτρύνουν να αποφεύγουμε όλα τα γλυκά. Αυτό σημαίνει και τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα επεξεργασμένα δημητριακά. Η ιδέα είναι να καθαρίσει ο οργανισμός από τη ζάχαρη. Τέτοιες αλλαγές στη διατροφή είναι πολύ δύσκολες για να κρατήσουν. Και έτσι θα γυρίσουμε στις παλιές σου συνήθειες. Τι μπορούμε να κάνουμε;

  • Επανεκπαίδευση της γεύσης μας. Δεν χρειαζόμαστε όση ζάχαρη νομίζουμε. Στην πραγματικότητα μπορούμε να εκπαιδεύσουμε την γεύση στο να απολαμβάνει τα πράγματα που δεν είναι και τόσο γλυκά. Προσπαθήστε να κόψετε ένα γλυκό τρόφιμα από τη διατροφή σας κάθε εβδομάδα. Για παράδειγμα, παραλείψετε το επιδόρπιο μετά το δείπνο. Σιγά- σιγά θα μειώσουμε τη ζάχαρη στον καφέ ή τα δημητριακά και  με την πάροδο του χρόνου θα εγκαταλείψετε την ανάγκη για ζάχαρη.
  • Διαλέγουμε τα «καλά» γλυκά. Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουμε τελείως τα γλυκά. Απλά μπορούμε να τα λαμβάνουμε από άλλες πηγές. Δοκιμάστε φρέσκα μούρα ή πολτοποιημένα φρούτα με βρώμη αντί με ζάχαρη. Βρείτε φρούτα που είναι αποξηραμένα, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβες που έχουν λιγότερη ζάχαρη. Ένα ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών ή ένα γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη μπορούν να βοηθήσουν.

    Το Proactol™ Plus βοηθά στην εξομάλυνση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα τον περιορισμό της επιθυμίας για γλυκά.

  • Νικώντας τη συνήθεια με μικρά βήματα. Δεν υπάρχει ανάγκη για δραστικές αλλαγές. Αν κάνετε μικρές, απλές αλλαγές στη διατροφή σας, είναι εύκολο να την διατηρήσετε περισσότερο. Άρχισε με το να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Πίνετε περισσότερο νερό.Χρησιμοποιήστε λιγότερα επεξεργασμένα προϊόντα, που κρύβουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Αγοράστε φαγητά χωρίς ζάχαρη και απλά προσθέστε ελάχιστη για να ικανοποιήσετε την γεύση σας. Μετά από μερικές εβδομάδες, θα εκπλαγείτε με το πόσο λίγο θα σας λείπει η ζάχαρη.
  • Η πρωτεΐνη βοηθά! Τρώγοντας  πρωτεΐνες μπορούμε να μειώσουμε την έντονη επιθυμία  για γλυκό. Τρόφιμα υψηλά σε πρωτεΐνες αφομοιώνονται πιο αργά και έτσι νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο. Διαλέξτε πρωτεΐνες όπως το άπαχο κοτόπουλο, το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, τα αυγά, οι ξηροί καρποί και τα  φασόλια.
  • Πείτε «ναι» στις φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καταπολέμηση της ανάγκης για γλυκά. Πρώτα απ‘ όλα μας κρατούν χορτασμένους. Τα φαγητά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μας δίνουν περισσότερη ενέργεια. Διαλέξτε φυτικές ίνες από τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά και από τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Βγείτε έξω. Η άσκηση μπορεί να “θεραπεύσει” τον εθισμό στη ζάχαρη, αλλά μπορεί να αλλάξει και τον τρόπο που τρώμε γενικότερα. Νιώθουμε την επιθυμία να τρώμε πιο υγιεινά. Κάντε ό,τι σας αρέσει,  περπάτημα, ποδήλατο ή κολύμπι. Απλά προσπαθήστε να το κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά για πέντε μέρες την εβδομάδα.

Ένα «έξυπνο» ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα («τσιπάκι») που εμφυτεύεται στο σώμα και κόβει την όρεξη, δημιούργησαν ερευνητές στη Βρετανία.

τσιπάκι που κόβει την όρεξηΟι πρώτες κλινικές δοκιμές σε πειραματόζωα πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα, ενώ σε ανθρώπους κάτι παρόμοιο αναμένεται να συμβεί σε περίπου τρία χρόνια.

Το τσιπάκι, που σχεδίασε επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τους καθηγητές Κρις Τουμάζου και σερ Στέφεν Μπλουμ του Imperial College του Λονδίνου, σύμφωνα με το BBC, προσαρτάται στην κοιλιά με ηλεκτρόδια, ακριβώς πάνω στο πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο, μεταξύ άλλων, παίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης. Οι δημιουργοί του πιστεύουν ότι θα αποδειχτεί μια εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλες μεθόδους κατά της παχυσαρκίας, όπως η χειρουργική επέμβαση (π.χ. γαστρική παράκαμψη).

Το τσιπάκι, με μήκος λίγων χιλιοστών, μπορεί να «διαβάσει» και να επεξεργαστεί τα ηλεκτρικά και χημικά σήματα της όρεξης που διέρχονται από το εν λόγω νεύρο. Στη συνέχεια, μπορεί να επέμβει πάνω σε αυτά τα σήματα και να τα τροποποιήσει, στέλνοντας έτσι διαφορετικά ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση της όρεξης ή και την πλήρη εξαφάνιση της επιθυμίας για φαγητό.

Ένα παρόμοιο τσιπάκι έχουν ήδη κατασκευάσει οι ίδιοι ερευνητές, το οποίο μειώνει τις επιληπτικές κρίσεις, παρεμβαίνοντας επίσης στα σήματα που διέρχονται μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου. Οι πρώτες εργαστηριακές δοκιμές πάνω στο νέο τσιπάκι (που χρηματοδοτείται με 7 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας), έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα.

«Με το νέο πολύ μικρό ολοκληρωμένο κύκλωμα μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τον εγκέφαλο, ώστε να δράσει κατάλληλα. Θα ελέγχει την όρεξη μάλλον, παρά θα δίνει εντολή «μην τρως καθόλου». Έτσι, κανείς θα τρώει ίσως πιο αργά αντί για γρήγορα», δήλωσε ο Κρις Τουμάζου.

Από την πλευρά του ο Στέφεν Μπλουμ πρόσθεσε ότι: «Το τσιπ έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην έχει παρενέργειες, απλώς θα περιορίζει την όρεξη με φυσικό τρόπο. Ο εγκέφαλος θα συνεχίσει να παίρνει τα ίδια σήματα από το πεπτικό σύστημα, όπως συμβαίνει μετά από ένα γεύμα, και αυτά τα σήματα θα του λένε μην φας άλλο, το στομάχι είναι γεμάτο».

Το πνευμονογαστρικό νεύρο εμπλέκεται σε μια πληθώρα λειτουργιών του οργανισμού, όπως στην αναπνοή, τον χτύπο της καρδιάς, την έκκριση οξέων στο στομάχι, τις συσπάσεις του εντέρου κ.α. Επίσης, ανατροφοδοτεί τον εγκέφαλο με πληροφορίες για την κατάσταση διαφόρων συστημάτων του σώματος.

Οι Βρετανοί ερευνητές δεν είναι οι μόνοι που σχεδιάζουν εμφυτεύματα για το συγκεκριμένο νεύρο. Η αμερικανική εταιρία EnteroMedics έχει ήδη δημιουργήσει ένα εμφύτευμα (με την ονομασία Vbloc) που παρεμβαίνει στη λειτουργία του πνευμονογαστρικού νεύρου με τη χρήση ηλεκτρικών παλμών. Μια πρόσφατη κλινική δοκιμή της εν λόγω συσκευής σε 239 ασθενείς, έδειξε ότι πάνω από τους μισούς έχασαν τουλάχιστον το 20% του υπερβολικού βάρους τους.

Μια άλλη αμερικανική εταιρία, η IntraPace, έχει αποκτήσει ευρωπαϊκή άδεια για την κυκλοφορία της συσκευής της με την ονομασία Abiliti, που επίσης παρεμβαίνει στο πνευμονογαστρικό νεύρο για να μειώσει την κατανάλωση τροφής. Μέχρι στιγμής πάντως, όλα αυτά τα εμφυτεύματα δεν έχουν ακόμα διεισδύσει στην τρέχουσα ιατρική πρακτική.

Το «καλό» πρωινό παχαίνειΜύθος είναι, σύμφωνα με γερμανούς επιστήμονες, ότι ένα καλό πρωινό κρατά το στομάχι γεμάτο και βοηθά στη μείωση πρόσληψης θερμίδων την υπόλοιπη ημέρα. Αποτέλεσμα: το «καλό» πρωινό παχαίνει.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrition Journal, έδειξε πως τα άτομα που κατανάλωναν μεγάλες μερίδες και πολλές θερμίδες για πρωινό, προκειμένου να τους «κρατήσει» την υπόλοιπη ημέρα, δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Έτσι, οι επιστήμονες συστήνουν τη μείωση θερμίδων του πρωινού, σε όσους δυσκολεύονται να χάσουν βάρος.

Η Βρετανική Διαβητολογική Εταιρεία επισημαίνει πως το πρωινό είναι απαραίτητο για μία διατροφή με σωστό ισοζύγιο, καθώς ξεκινώντας την ημέρα με ένα υγιεινό γεύμα, συχνά συνδέεται με απώλεια βάρους.

Η ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Μονάχο παρακολούθησε περίπου 400 άτομα για δύο εβδομάδες.

Οι συμμετέχοντες κρατούσαν αναλυτικό ημερολόγιο για το τι έτρωγαν, τι ώρα και σε τι ποσότητα.

Κάποιοι έτρωγαν «γενναίο» πρωινό, κάποιοι λίγο και κάποιοι άλλοι δεν έτρωγαν καθόλου.

Τα άτομα που κατανάλωναν «γενναία» πρωινά, δηλαδή με 400 θερμίδες περισσότερες από αυτούς που έτρωγαν τα λίγο, προσλάμβαναν καθημερινά περίπου 400 θερμίδες περισσότερες.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως τα άτομα κατανάλωναν τις ίδιες ποσότητες μεσημεριανού και βραδινού, ασχέτως της ποσότητας του πρωινού», αναφέρει ο δρ Volker Schusdziarra, υπεύθυνος της μελέτης.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να καταργηθεί το πρωινό, καθώς όσοι το αποφεύγουν, τείνουν να «τσιμπούν» διάφορα σνακς κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνήθεια άκρως παχυντική και ανθυγιεινή.

φάτε λιγότεροΑν δε μπορείτε να αντισταθείτε στη σοκολάτα που βρίσκεται μπροστά σας η λύση για να μην την καταβροχθίσετε είναι απλή. Ξετυλίξτε τη και σπάστε τη σε μικρά κομματάκια, προτού αρχίσετε να τσιμπολογάτε.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι τρώνε λιγότερο όταν έχουν μπροστά τους φαγητό σε μικρά κομματάκια ή ποσότητες, παρά αν είναι ένα κομμάτι, ακόμη κι αν έχουν τις ίδιες θερμίδες συνολικά.

Δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ίσως οφείλεται σε οφθαλμαπάτη, εξαιτίας της οποίας ο εγκέφαλος και το στομάχι «ξεγελιούνται» και πιστεύουν ότι μια πλάκα σοκολάτα αν σπάσει σε πολλά κομματάκια είναι περισσότερη απ’ ότι αν ήταν ένα ενιαίο κομμάτι.

Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν τη συμπεριφορά 300 φοιτητών ενώ έτρωγαν κουλούρια. Σε κάποιους δόθηκαν κουλούρια κομμένα στα τέσσερα, ενώ σε άλλους ολόκληρα.

Είκοσι λεπτά αργότερα, δόθηκε στους εθελοντές ακόμη ένα γεύμα και τους είπαν ότι μπορούσαν να φάνε όσο περισσότερο ή όσο λιγότερο ήθελαν. Εκείνοι στους οποίους είχε δοθεί το κομμένο σε κομμάτια κουλούρι έφαγαν λιγότερο (και από το κουλούρι και από το γεύμα).

Ακόμη μία εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι το φαγητό που έχει κοπεί σε κομμάτια τρώγεται πιο αργά, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να συνειδητοποιήσει ότι έχει χορτάσει προτού το παρακάνει με το φαγητό.

λιπαρό φαγητόΈχετε νιώσει ποτέ κατάθλιψη μετά από υπερβολική κατανάλωση λιπαρού φαγητού; Νέα έρευνα φέρνει στο προσκήνιο τη χημική αντίδραση που εκκρίνεται στον ανθρώπινο εγκέφαλό μετά από κατανάλωση λιπαρών φαγητών, και προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με αυτά των ναρκωτικών. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται μία ομάδα ερευνητών στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ που ερευνά την δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά την διάρκεια συνεχούς λήψης παχυντικού φαγητού και αναφέρει:

«Πέρα από το γεγονός ότι το παχυντικό φαγητό προκαλεί παχυσαρκία, μπορεί να προκαλέσει και χημικές αντιδράσεις, παρόμοιες με αυτές που προκαλούν τα ναρκωτικά, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε κατάθλιψη, καθώς ο εγκέφαλος «πέφτει» μετά την κατανάλωση. Για πρώτη φορά αποδεικνύουμε πως η χρόνια διατήρηση διαιτολογίου υψηλού σε λιπαρά, προκαλεί κατάθλιψη».

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε ποντίκια και παρακολούθησαν πώς τα διαφορετικά διαιτολόγια επηρεάζουν την συμπεριφορά των ζώων. Χρησιμοποίησαν υπάρχουσες τεχνικές για να αποτιμήσουν την σχέση ανάμεσα σε φαγητό και συμπεριφορά και μετέπειτα ανέλυσαν τους εγκεφάλους των ποντικιών για να διαπιστώσουν αν υπήρχαν πραγματικές, υπαρκτές αλλαγές σε αυτούς.

Στα ποντίκια αυτά που έδιναν φαγητό με υψηλότερα λιπαρά, παρατήρησαν περισσότερο άγχος και κατάθλιψη.

Οι επιστήμονες κατέληξαν πως εφόσον τα ποντίκια και οι άνθρωποι διαθέτουν το ίδιο σύστημα ανταμοιβών που βασίζεται στην ντοπαμίνη, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι το παχυντικό φαγητό προκαλεί πραγματικές και σημαντικές αλλαγές στην συμπεριφορά που είναι εμφανείς όταν το φαγητό απομακρύνεται, ή δεν υπάρχει πια.

Οι γυναίκες που καταφεύγουν στη λιποαναρρόφηση για να «ρουφήξουν» τα παχάκια της κοιλιάς τους, μπορεί να δουν σύντομα το λίπος να επιστρέφει ακόμα πιο βαθιά στην κοιλιά τους και αυτή τη φορά θα είναι ακόμα πιο επιβλαβές για την υγεία τους.

Αυτό, για πρώτη φορά, προειδοποιεί μία νέα βραζιλιάνικη επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι μέσα σε μερικούς μήνες μετά την λιποαναρρόφηση, είναι πιθανό να αυξηθεί το λεγόμενο «σπλαγχνικό λίπος» που περιβάλλει τα όργανα της κοιλιάς και το οποίο θεωρείται πιο ανθυγιεινό. Όμως -και αυτό είναι το καλό νέο- η συχνή σωματική άσκηση θα μπορούσε να εμποδίσει την επιστροφή αυτού του ύπουλου λίπους.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό για θέματα ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού «Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μελέτησαν τις περιπτώσεις 36 γυναικών φυσιολογικού βάρους που έκαναν καθιστική ζωή και όλες κατέφυγαν στη λιποαναρρόφηση για να απομακρύνουν μία μικρή ποσότητα λίπους από την περιοχή της κοιλιάς τους.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες αυτές σε δύο ομάδες, μία που έκανε σωματική άσκηση μετά τη λιποαναρρόφηση και μία που συνέχισε το καθιστικό στιλ ζωής. Μετά από τέσσερις μήνες, όπως διαπίστωσε η μελέτη, οι γυναίκες που έκαναν καθιστική ζωή, επιφανειακά είχαν πιο επίπεδη κοιλιά, όμως το πιο εσωτερικό σπλαγχνικό λίπος τους είχε αυξηθεί κατά 10% κατά μέσο όρο. Αντίθετα, όσες ασκούνταν μετά τη λιποαναρρόφηση, δεν εμφάνιζαν τέτοια αύξηση του σπλαγχνικού λίπους.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας,
«το λίπος δεν είναι αδρανής ιστός. Η απομάκρυνσή του με χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες όπως η αντισταθμιστική αύξηση του σπλαγχνικού λίπους, το οποίο είναι πιθανό να αποβεί ανθυγιεινό μακροπρόθεσμα».
Το εσωτερικό αυτό λίπος συνδέεται στενά με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και προβλήματος στην καρδιά, ενώ το επιφανειακό λίπος, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα της κοιλιάς, είναι λιγότερο επικίνδυνο.

Δεν είναι ακόμα σαφές γιατί το σπλαγχνικό λίπος αυξάνει μετά τη λιποαναρρόφηση. Σύμφωνα με τη βραζιλιάνα επιστήμονα, αυτό ίσως οφείλεται στο ότι η πιο βαθιά «αποθήκη» λίπους είναι πιο ενεργή από άποψη μεταβολισμού σε σχέση με άλλες πιο επιφανειακές. Μια άλλη πιθανή αιτία είναι ότι η λιποαναρρόφηση καταστρέφει την «αρχιτεκτονική» των επιφανειακών κυττάρων του λίπους που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, με συνέπεια το όποιο νέο λίπος προστίθεται μετά την επέμβαση, να ανακατευθύνεται πλέον προς τα ακόμα ανέπαφα και πιο βαθιά σπλαγχνικά κύτταρα λίπους.

Οι ειδικοί δεν θεωρούν τη λιποαναρρόφηση κανονικό υποκατάστατο της υγιεινής διατροφής και της σωματικής άσκησης. Σε κάθε περίπτωση, δεν αποτελεί λύση για την παχυσαρκία, αλλά απλώς αντιμετώπιση ορισμένων επίμονων «θυλάκων» λίπους. Σύμφωνα με τους βραζιλιάνους ερευνητές, οι καλύτεροι υποψήφιοι για να κάνουν λιποαναρρόφηση, είναι οι άνθρωποι που έχουν φυσιολογικό βάρος ή είναι μέτρια υπέρβαροι και οι οποίοι ήδη ασκούνται τακτικά, καθώς το «κλειδί» είναι να παραμείνει κανείς σωματικά δραστήριος μετά την αφαίρεση του παραπανίσιου λίπους.

Η λιποαναρρόφηση έχει ορισμένους πιθανούς βραχυπρόθεσμους κινδύνους, όπως η δημιουργία θρόμβων στο αίμα, η βλάβη στα νεύρα, το χαλάρωμα ή το ρυτίδιασμα του δέρματος στις περιοχές όπου έγινε η χειρουργική επέμβαση. Λιγότερα πράγματα είναι γνωστά όμως, κατά την Μπενάτι, σχετικά με τους πιθανούς μακροπρόθεσμους κινδύνους της λιποαναρρόφησης.

Στην κατεύθυνση της ασφαλούς απώλειας βάρους με φυσικό τρόπο μπορείτε να έχετε σαν σύμμαχο το Proactol™ Plus το οποίο σας βοηθά να απαλλαγείτε από το 27% του διατροφικού λίπους, εμποδίζοντάς το να αποθηκευτεί στο σώμα σας.

Βοηθητικές λέξεις αναζήτησης:
  • επιπεδη κοιλια χαπια
  • χαπια για καψιμο λιπους

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, αρκετές γυναίκες δεν συνειδητοποιούν, παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά, ότι έχουν πάρει κάποια παραπανίσια κιλά…

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με την ασυνείδητη αύξηση βάρους. Σύμφωνα με αυτή γυναίκες δεν καταλαβαίνουν πότε παίρνουν βάρος μέχρι που βάζουν 4 με 5 κιλά κι εκεί νιώθουν τελικά την ανάγκη να ζυγιστούν.
ζυγαριά χάπια αδυνατίσματος proactol

Όπως φαίνεται μάλιστα, η ασυνείδητη λήψη βάρους επηρεάζει περισσότερο τις έγχρωμες γυναίκες που δυσκολεύονται να παρατηρήσουν τα παραπανίσια τους κιλά και κινδυνεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα ή εμφάνιση παχυσαρκίας.

Ένα άλλο σημείο της έρευνας που είναι σημαντικό για κάθε γυναίκα, δείχνει πως οι κοπέλες που παίρνουν το αντισυλληπτικό χάπι προσέχουν πολύ περισσότερο το βάρος τους και αναγνωρίζουν ευκολότερα τα παραπανίσια τους κιλά.

Η έρευνα εξέτασε δείγμα 466 γυναικών κατά μέσο όρο στην ηλικία των 25 ετών. Το 37% των γυναικών ήταν ισπανόφωνες, 35% λευκές και 29% έγχρωμες.

Πέραν του αντισυλληπτικού χαπιού, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και παράγοντες όπως ο δείκτης μάζας σώματος, η σωματική δραστηριότητα, και το αν οι συμμετέχουσες είχαν κάνει παιδιά.

Το πιο σημαντικό εύρημα ήταν πως περίπου το ⅓ με ¼ των γυναικών που συμμετείχαν δεν αναγνώρισαν πως έχουν πάρει 2 με 4 κιλά σε διάστημα έξι μηνών.

Ο υπεύθυνος της έρευνας, δρ Mahbubur Rahman του πανεπιστημίου του Τέξας τόνισε: «Εκπλαγήκαμε όταν είδαμε πως η εθνικότητα και η φυλή μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση μιας γυναίκας με το βάρος της και την λήψη κιλών», ενώ συμπλήρωσε: «Σε προηγούμενες έρευνες είχαμε διαπιστώσει πως ¼ των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία δεν συνειδητοποιούν πως είναι υπέρβαρες, γεγονός που δεν βοηθά στην πρόληψη της παχυσαρκίας».

Ο γιατρός πρότεινε μάλιστα σε όλες τις γυναίκες να ζυγίζονται τακτικά μεν αλλά χωρίς εμμονή. Η έρευνα θα δημοσιευτεί το Μάρτιο στο Journal of Women’s Health και ουσιαστικά καταρρίπτει τη συμβουλή που δίνουν πολλές μεγάλες σταρ, οι οποίες τονίζουν πως δεν ζυγίζονται αλλά αντιλαμβάνονται το βάρος τους βάσει του πως εφαρμόζουν τα ρούχα τους!

ΠΗΓΗ: (womenonly.gr)